Çelik Nedir? Hangi Özelliktedir? Hangi Maddeden Oluşturulmuştur?

Çelik , çoğunlukla demir metalden oluşan bir alaşımdır ve düşük miktarda ametal karbon içerir (% 0,04 -% 2,25).

Bazen çelik alaşımına silikon , magnezyum , manganez , krom ve nikel gibi başka elementler de eklenir . Bu katkı maddelerinin oranlarını değiştirerek, sertlik , esneklik , ısı direnci ve daha fazlası gibi özel özelliklere sahip farklı tipte çelikler üretmek mümkündür . Çeliğin çeşitli konusu, güç ve büyük esneklik açısından üstündür.

En yaygın çelik türlerinden biri , en az% 10,5 oranında krom içeren ve paslanmaya dayanıklı paslanmaz çeliktir .

Çelik, yüksek gerilme mukavemeti ve düşük maliyet ile karakterize edildiğinden, birçok ürünün imalatında ana bileşen olarak kullanılır: arabalar , köprüler , çiviler , yaylar , bıçak bıçakları, aletler , iğneler ve benzerleri.

Demir, çelikteki ana bileşendir. Demir, iki farklı kristal formasyonda ortaya çıkar : bir vücut üzerinde merkezlenmiş kübik bir yapı ve ortam sıcaklığına bağlı olarak bir peruk üzerinde ortalanmış kübik bir yapı . Kübik gövde merkezli yapıda (BCC), merkezde bir demir atomu ve hücre köşelerinde sekiz atom vardır. Peruk merkezli bir kübik yapıda (FCC), küp yapısının altı peruğunun her birinin merkezinde bir demir atomu ve hücrenin köşelerinde sekiz atom vardır. Demir altropisinin çelikteki diğer alaşımlarla, özellikle karbonla etkileşimi , çeliğin ve dökme demirin çeşitli benzersiz özelliklere ve özelliklere sahip olmasına izin verir.

Saf demirde, kristal yapı, demir atomlarının birbirine karşı kaymasına karşı nispeten küçük bir dirençle karakterize edilir, bu nedenle saf konfigürasyonundaki demir düzleştirilebilir, yumuşak olabilir ve kolayca yeniden şekillendirilebilir. Çelikte, düşük miktarda karbon ve diğer elementler, sertleştirme , kürleme vb. İşlemler , kristal yapılarda - demir atomlarının kafeslerinde bulunan burkulmaların hareketini engeller .

Tipik çelik alaşımlarındaki karbon ağırlıkça% 2.14'e kadar oluşturabilir. Farklı miktarlarda karbon ve diğer elementler, çeliği karakterize eden kimyasal bağları ve fiziksel özellikleri belirler (ya çözünmüş elementler olarak ya da farklı fazlarda katalizörler olarak). Bu bileşenler, saf demiri yumuşatan burkulmaları yavaşlatır, çeliğin özelliklerinin kontrolünü ve izlenmesini sağlar ve böylece çeliğin kalitesini artırır. Bu iyileştirmeler, çok çeşitli çelik özellikleri için etkilidir: sertleştirme , tavlama , bloke etme , teslim etme (mühendislik) , gerilme mukavemeti . Saf demire kıyasla artan çelik mukavemeti , demirin sünekliğini azaltır

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ses ve Fiziksel zellikleri Nelerdir Elazig Merkez Kestel

Bilgisayar Nedir Gumushane Guneysu Esenler

Kitap ve karakterizasyonu Nedir Afyonkarahisar Bala Atasehir