Oksijenin Tarihi Nedir? Kim Tarafından Keşfedilmiştir?

Oksijen, 16. yüzyılın sonlarında Polonyalı kimyager ve filozof Michael Sendivogius, Michał Sędziwój tarafından üretildi .[1]Isıtılmasıyla potasyum nitrat Sandibog serbest gaz "hayat gıda" denir.

Oksijen sonra benzer onun tarafından üretildi İsveçli kimyacı Carl Wilhelm içinde 1773 . Aynı zamanda, İngiliz Joseph Priestley bağımsız olarak 1 Ağustos 1774'te cıva oksidi ısıtarak oksijeni üretti . Priestley bulgularını 1775'te ve bulgularını 1777'de yayınladı . 

https://netkisacevap.blogspot.com/2021/03/siyah-golden-var-mi.html

Çoğu zaman, tarih kitapları Priestley'ye oksijen keşfi hakkını verir çünkü bulgularını ondan önce yayınlamıştır. Ne o ne de Priestley, özlemi kimyasal bir unsur olarak tanımlamadı çünkü flojiston teorisini tuttular ve bulgularını onun aracılığıyla yorumladılar. Priestley, flojiston miktarının "göreli saflığını" test etmek için bir yöntem geliştirdi NO gazı ile reaksiyona girerek ve yayılan NO2 hacmini ölçerek havanın. 1775 yılında Priestley, cıva oksit ısıtmadan yayılan "havanın" normal havadan daha fazla NO ile reaksiyona girdiğini keşfetti ve buna "flojistonsuz hava" adını verdi.[2]. Priestley daha sonra bitkilerin aynı "flojistonsuz hava" ürettiğini keşfetti. Antoine Lavoisier , oksijen üzerine birçok deney yapmış ve havadaki sülfürik asit elde etmek için kükürt ve fosforik asit veren bir reaksiyonda fosfor ile karışan bileşen olduğunu göstermiştir . 

Boazia, oksijeni bir element olarak tanımlayan ilk kişiydi. Oksijenin yanmadaki rolünün bu şekilde tanımlanması ve anlaşılması, 18. yüzyıl kimyasına hakim olan flojiston teorisine son verdi. Boazia ilk olarak "iyi solunabilir hava" olarak adlandırılan bir element olarak adlandırıldı ve 1779'da, elementin asitleri oluşturduğu anlamına gelen Principe oxygine adını vermeyi önerdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ses ve Fiziksel zellikleri Nelerdir Elazig Merkez Kestel

Bilgisayar Nedir Gumushane Guneysu Esenler

Kitap ve karakterizasyonu Nedir Afyonkarahisar Bala Atasehir