Plastiğin Tarihi Nedir? Antik Çağda Nasıl Kullanılmıştır? Kanıtları Nelerdir?

Antik dönem

Doğal kauçuk

Selüloitten yapılmış bir oyuncak bebek

Bakalit üretim makinesi, 1935

Bakalit Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı, 1935

Bakalitten yapılmış telefon, 1931

Naylon çorap halka açık yerlerde sergileniyor

Sentetik kauçuk işleme tesisine ulaştı, 1941

Naylon paraşüt

Sentetik kauçuk lastikler hakkında II.Dünya Savaşı'ndan bir poster

Polyester fabrikası

Koruyucu yeleklerde kullanılan Cavalier lifleri

İnsanlar eski zamanlardan beri ağaç reçinesi ve balmumu gibi doğal plastikler kullanıyorlar . 19. yüzyıla kadar gemilerde halatlara güç veren bileşen selüloz adı verilen bitki kökenli bir polimerdi .

Doğal kauçuk ve vulkanizasyon işleminin icadı

Lastik , doğal kuşkusuz modern çağda en önemli plastik malzemelerden biri, sentetik plastik malzemelerin buluşa göre önceki yıl olmuştur.

https://uskudaranadolu.org/post-sitemap.xml

Bununla birlikte, doğal kauçuğun yaygın kullanımı, ancak kauçuğun özellikle 19. yüzyılın başlarında büyüyen otomotiv endüstrisinde geniş bir uygulama yelpazesine girmesine izin veren vulkanizasyon işleminin icadından sonra başladı .

Vulkanizasyon süreci, 1839'da Amerikalı mucit Charles Goodyear tarafından keşfedildi . Goodyear, çeşitli kimyasallar ekleyerek doğal kauçuğun özelliklerini iyileştirmeyi amaçlayan bir dizi deney gerçekleştirdi. Deneylerden biri sırasında bir gece fırında doğal kauçuk ve kükürt karışımı unutulmuş ve ertesi sabah bulunan malzeme yüksek sıcaklıklara dayanıklı, ışığa dayanıklı ve işlenmemiş kauçuktan çok daha uzun ömürlüdür. Goodyear, endüstriyel bir süreç olan vulkanizasyon (vulkanizasyon işleminin İngilizce adı) elde edilinceye kadar bu yönde daha fazla deney gerçekleştirdi. Roma mitolojisinde Vulcan'da ihtiyaç duyduğu büyük ısı nedeniyle hacim ve yangından sonra bu işleme vulkanizasyon adı verilir . 

https://uskudaranadolu.org/golden-retriever-ozellikleri-nelerdir-golden-yavrusu-nasil-bakilmali/

Bu işlemden sonra kauçuk verildiği şekilde sabit kalır ve ancak kesilerek veya zımparalanarak şekillendirilebilir. Vulkanizasyon sürecinin keşfi araştırma ve geliştirmede patlama yarattı Lastiğin icadı ve ulaşım ve küresel endüstri alanında devrim yaratan elektrik yalıtımı dahil olmak üzere kauçuk için yeni kullanımlardan .

https://uskudaranadolu.org/kanis-kopek-turunun-ozellikleri-yetistirilmesi-bakimi-kokeni/

Selüloit icadı - yarı sentetik bir plastik malzeme

Plastiğin öyküsü, Alexander Perks (1813-1890) yeni keşfi "sentetik fildişi" veya ticari adı "Perksin" ile 1862'de Londra'da büyük bir sergiyle başladı . Bu malzeme, selülozun nitrojeninden başka bir şey değildi (bitkilerin hücre duvarlarının yapıldığı maddeye selüloz denir). Bu gelişme için Perks, Dünya Fuarı'nda bronz madalya kazandı.

https://uskudaranadolu.org/alman-coban-kopeklerinin-ozellikleri-bakimi-kullanim-alanlari-nelerdir/

Başlangıçtaki başarıya rağmen Perx, Perxin ürünlerinin kısa bir kullanım süresinden sonra yırtılması ve kırılması nedeniyle endüstriyel düzeyde başarısız oldu.

https://uskudaranadolu.org/chow-chow-kopek-turunun-ozellikleri/

Amerikalı matbaacı ve mucit John Wesley Hyatt , Perks'in çalışmalarına son verildiği noktada devam etti. Hyatt , "perksin" üretim sürecinde kullanılan çözücünün değiştirilmesinin nihai ürünün mekanik özelliklerini iyileştirebileceğini fark etti. Hyatt , hafif polar bir organik çözücü olan kafur kullandı ve böylece " selüloidi " geliştirmeyi başardı (1863). Sert ve dayanıklı bir malzemeydi ama son derece yanıcıydı .

https://uskudaranadolu.org/rottweiler-yavru-ve-yetiskin-kopek-ozellikleri-nelerdir-ve-nasil-egitilir/

Selüloitin ısındığında yumuşaması nedeniyle ciddi bir sorun olmasına rağmen ilk selüloit ürünlerden biri protezlerdi . Selüloitin gerçek atılımı, su geçirmez giysi üretiminde oldu. Lekeleri ve suyu reddettiler ve Hyatt onları büyük miktarlarda sattı. O zamanlar selüloit korseler bile popülerdi, bu nem paslanmaya neden olmaz , çünkü gri-mavi korsaj metalden yapılmıştır .

https://uskudaranadolu.org/sibirya-kurdu-ozellikleri-nelerdir-yavru-ve-yetiskin-husky-bakimi/

Selülidin fildişi , kaplumbağa kabukları ve benzerlerine ucuz ve çekici bir alternatif sağlarken çok yönlü bir malzeme olduğu bulunmuştur . Selülozdan yapılan bazı ürünler muhteşem bir şekilde dekore edilmiştir.

https://uskudaranadolu.org/maltese-terrier-ozellikleri-ve-malta-kopek-bakimi/

Selüloitin büyük miktarlarda kullanıldığı bir diğer alan da 19. yüzyılın sonlarına doğru gelişmeye başlayan film endüstrisidir .

https://uskudaranadolu.org/doberman-kopek-turu-nedir-ozellikleri-nelerdir-kokeni-nedir/

Selüloitin birçok avantajına rağmen bazı dezavantajları da vardı. Zamanla, selüloit sarardı ve kırılgan hale geldi ve daha şiddetli hale geldi - oldukça yanıcı bir maddedir (selüloz ve nitrik asit , yanma tozunun bileşenleri arasındaydı ).

https://uskudaranadolu.org/beagle-kopek-turu-nedir-ozellikleri-nelerdir/

Uzun yıllar boyunca kullanılan tek plastik malzemeydi.

19. yüzyılın sonlarına doğru, selüloitten farklı olarak yanıcı olmayan yeni bir plastik malzeme olan selüloz asetat katıldı ve boyanması kolay olan daha fazla kazein plastik malzeme geliştirildi. Bunların hepsi doğal hammaddelerden üretildi: önce kullanım için atılan pamuk lifleri ve ardından odun hamuru veya süt proteinleri . Bu malzemeler, örneğin masa tenisi topları için günümüzde hala kullanılmaktadır . Selüloz asetat, hem ambalaj malzemesi olarak hem de diş fırçaları için saplar gibi kalıplanmış ürünler için daha yaygın olarak kullanılmaktadır . Lifli formunda selüloz asetat " suni ipek " olarak adlandırılır .

https://uskudaranadolu.org/border-collie-ozellikleri-nelerdir-hangi-egzersizler-ve-egitimler-uygulanmali/

Yarı sentetik ipeğin icadı

https://uskudaranadolu.org/siyah-golden-var-mi/

In 1884 tanıtıldı , kimyager Fransız Kont Chardonnay de iplik yapılmış selüloz adı "Chardonnay ipek" adını. Kıyafet çekici olmasına rağmen güvenli değildi çünkü selüloit gibi çok yanıcıydı. Bu da yeni kumaşın piyasadan çıkmasına neden oldu.

https://uskudaranadolu.org/sibirya-kurdu/

In 1894, üç İngiliz bilim adamları (Charles Çapraz Edward Stone ve Clayton Biddle) patentli yeni bir yapay ipek. Yeni kumaş çok daha güvenliydi. Üçlü, patenti 1905'te üretime başlayan, zamanının en büyük ipek üreticilerinden biri olan Fransız Cortland şirketine sattı . Yapay ipek, ticari adıyla " Rayon " olarak bilinir ve 1930'lara kadar büyük miktarlarda üretilirdi .

https://uskudaranadolu.org/sibirya-kurdu-ozellikleri/

Bakalitin icadı - ilk sentetik plastik malzeme ve modern plastik endüstrisinin başlangıcı

Amerikan kimyacı Belçika asıllı, Leo Hendrik Baikland , arıyordu yalıtılmış bir vernik elektrikli telleri kaplamak için. O bileşik bulunan fenol (Cı- 6 , H 5 , OH) ve formaldehit (HCOH) yapışkan bir madde oluşturur. İki malzemeyi karıştırır, ısıtın ve ardından buzdolabına alıp kurutursanız, ortaya çıkan ürün çok zordur. Yeni bileşiğe fenolik plastik veya fenol-formaldehit plastik adı verilir.

https://uskudaranadolu.org/1-500-tl-sibirya-kurdu-yavrusu/

Bayland araştırmasına devam etti ve yeni malzemenin orijinal malzemeden farklı özelliklere sahip yeni bir malzeme oluştururken talaş , asbest ve benzerleri ile karışımlar oluşturabileceğini keşfetti . Yeni malzemelerin çoğu güçlü ve yanıcı değildi. Tek sorun, malzemenin üretim sırasında köpürme eğiliminde olmasıydı ve bu gerçekleşirse, ürün çok kalitesizdi.

https://uskudaranadolu.org/adana-sibirya-kurdu-fiyatlari-sahibinden/

Bayland, hava kabarcıkları oluşumunu önlemek ve pürüzsüz ve homojen ürünler üretmek için basınç tüpleri inşa etti . Buluşunu 1909'da kamuoyuna duyurdu ve ona " Baklit " adını verdi . İlk başta, bakalit sadece makine parçaları, kablo kaplamaları ve elektrik endüstrisinde bir yalıtkan olarak benzer kullanımlar üretimi için kullanılır, ancak daha sonra Patent süresi içinde 1927 , Catalin olabilir yeni bir malzeme serbest bırakma, patent hakları satın çok çeşitli ürünlerde kullanılmaktadır . [Açıklama gerekiyor]

https://uskudaranadolu.org/adana-sibirya-kurdu/

Baklit, tamamen sentetik olduğu ve doğal hammaddeye dayalı olmadığı için ilk gerçek plastikti . Aynı zamanda ilk termostatik plastikti. Rekorun büyük gücü ve dayanıklılığı nedeniyle, radyolar , saatler ve bilardo topları gibi birçok üründe kullanılmak üzere seçildi . Kayıt bugün hala kullanılıyor.

https://uskudaranadolu.org/adana-ucretsiz-sibirya-kurdu/

1920'ler - Yeni Keşifler

1926'da, sert, parlak ve oldukça dayanıklı bir kaplama malzemesi olan Formica ticari adıyla bilinen yeni bir plastik malzeme, formaldehit üre geliştirildi .

https://uskudaranadolu.org/amasya-sibirya-kurdu/

Formaldehit ve üre veya melamin bazlı plastik malzemeler , amonyak üretimlerinde önemli bir rol oynadığı için aminoplastikler olarak adlandırılır .

https://uskudaranadolu.org/ankara-sibirya-kurdu-ciftligi/

1920'lerde araştırmacılar, yeni plastiklerin uzun polimerlerden yapılabileceğini keşfettiler . Günümüz plastik endüstrisinin temelini oluşturan üç malzeme, 1930'lu yıllarda laboratuvarlarda oluşturulmuş ve bunlar polietilen , polivinil klorür (PVC) ve polistirendir . Aslında hem polistiren hem de PVC 19. yüzyılın başlarında keşfedildi, ancak tesadüfen karşılaşan kimyagerler onlarla ne yapacaklarını bilmiyorlardı. Polietilen, kasıtlı bir çalışmanın ardından 1933'te keşfedildi. Ham petrolden çıkarılan gaz halindeki etilen maddesinin zincirlerinden yapılır .

https://uskudaranadolu.org/beyaz-sibirya-kurdu-fiyatlari/

1930 - buluş , naylon , polietilen geliştirilmesi ve akrilik cam

20. yüzyılın 30'lu yıllarındaki önemli bir yenilik , ilk olarak 1939'da New York'ta DuPont Dünya Fuarı şirketi tarafından tanıtılan plastiğin geliştirilmesiydi :

https://uskudaranadolu.org/beyaz-sibirya-kurdu-yavru/

1927'de DuPont, Fiber66 adlı gizli bir geliştirme projesine girişti. Proje yöneticisi Wallace Crotres idi . Sadece araştırma yapmak için işe alınmış olmasına rağmen, yarattığı malzemelerin pratik uygulamaları ve moleküler yapılarıyla da ilgilendi. Otobanda malzemelerin "moleküler tasarımında" yola çıkan ilk kişi oydu.

https://uskudaranadolu.org/beyaz-sibirya-kurdu/

Çalışmaları , büyük mukavemeti ve esnekliği ile karakterize edilen naylon elyafın icat edilmesine yol açtı . İlk uygulama diş fırçalarındaydı . Çalışmanın yürütüldüğü temel amaç ipek ve özellikle ipek tayttı . Ürün geliştirme 12 yıl sürdü ve DuPont , naylonu rafine etmek ve üretim yöntemlerini geliştirmek için 27 milyon $ sermaye yatırdı . DuPont'un çok yatırılan yatırımın yanı sıra, "nilomania" terimini kullanırken bir kampanyaya büyük miktarlarda para yatırmakta tereddüt etmemesi şaşırtıcı değildir.

https://uskudaranadolu.org/bolu-sibirya-kurdu/

In 1936 , Almanca, İngilizce ve Amerikan şirketleri "üretilen Polimetilmetakrilat daha iyi olarak bilinen" (PMMA), "akrilik cam." Boyalarda ve sentetik liflerde (örneğin "sentetik kürklerde") yaygın olarak kullanılan ancak aslında camdan çok sert ve şeffaf olan , cam ikamesi olarak ve diş dolgusunda kullanılan bir malzeme ailesidir .

https://uskudaranadolu.org/duzce-sibirya-kurdu/

Bir diğer önemli malzeme ise 1933 yılında dev İngiliz fabrikası "The Imperial Chemical Industries" de çalışan Reginald Gibson ve Eric Pavest tarafından keşfedilen polietilendir . Malzeme iki ana modelde oluşturulmuştur: yüksek yoğunluklu ve düşük yoğunluklu.

https://uskudaranadolu.org/edirne-sibirya-kurdu/

Polietilen ucuz, esnek ve dayanıklı bir malzemedir. Düşük yoğunluklu polietilen, alışveriş torbaları yapmak için kullanılır . Yüksek yoğunluklu polietilen iken kalıp ve boru gibi sert plastik parçalar oluşturmak için kullanılır.

https://uskudaranadolu.org/evde-sibirya-kurdu-beslemek/

İkinci Dünya Savaşı - Plastik Endüstrisinin Savaş Çabası İçin İşe Alımı

Diye girilen H "niilomnih" geç 1941 yılında sona erdi ABD'yi için İkinci Dünya Savaşı . Üretim tayttan paraşüte dönüştürüldü . DuPont , ancak savaştan sonra halka naylon satmaya geri döndü ve 1946'da "Naylon Ayaklanmaları" yaratırken yeni bir kampanya başlattı.

https://uskudaranadolu.org/gaziantep-sibirya-kurdu/

Savaş çabası için kritik olan diğer bir plastik malzeme, çok çeşitli şekillerde üretilen sentetik kauçuktu .

Teknolojinin uygulanması, Kauruters ve Alman bilim adamı Hermann Stüdinger tarafından 1930'larda yayınlanan çalışmalardan doğdu . Bu çalışmalar, 1931'de " neopren " olarak bilinen en başarılı sentetik kauçuk formlarından birinin yaratılmasına yol açtı . Neopren, ısıya ve yağ ve yakıt gibi kimyasallara karşı çok dayanıklıdır . Yakıt borularında ve makinelerde izolasyon malzemesi olarak kullanılır.

https://uskudaranadolu.org/gaziantep-te-sibirya-kurdu/

In 1935 , Alman bilim adamları "bona kauçuk" olarak bilinen sentetik malzemeler bir dizi ilk sentezleme başardı. Bunlar "kopolimerlerdi", yani polimerlerinin tek bir monomerden değil, iki monomerden oluştuğu anlamına gelir . Bu materyallerden biri, bir kopolimer bütan ve stiren "GR-S" (Devlet Kauçuk Stiren için kullanılan bir kısaltmadır) olarak bilinen üretimi için temel oldu sentetik kauçuk içinde ABD'de sırasında İkinci Dünya Savaşı .

https://uskudaranadolu.org/giresun-sibirya-kurdu/

Diğer bir sorun da, doğal kauçuğun doğada nispeten nadir bulunması ve 1942'nin ortalarında doğal kauçuğun çıkarılabileceği alanların çoğu Japonların kontrolü altına girdi.

https://uskudaranadolu.org/satilik-sibirya-kurdu-rize/

 Sonuç olarak, Birleşik Devletler hükümeti sentetik kauçuk üretimini hızlandırmak için büyük projeler başlattı ve 1944'ün sonunda 50'den fazla dev fabrika malzemeyi üretiyordu. Sadece Amerika Birleşik Devletleri'nin üretimi, savaştan önceki yıllarda doğal kauçuk üretiminin iki katı idi.

https://uskudaranadolu.org/k-maras-satilik-sibirya-kurdu/

Savaştan sonra, özellikle bilim adamları izopren sentezlemenin bir yolunu keşfettikten sonra, doğal kauçuk artık eski durumuna dönmedi . Alman GR-S , araba tekerlekleri imalatında tercih edilen sentetik kauçuk olarak kalır . Sentetik kauçuk, uzay yarışında ve nükleer silahlanma yarışında önemli bir rol oynadı .

https://uskudaranadolu.org/kahramanmaras-sibirya-kurdu/

1950'ler

Sonra İkinci Dünya Savaşı denilen, gelişmiş malzeme, polipropilen , kullanıma girdi , geliştirilen 1950'lerin başında tarafından Giulio Nate . Mucitlerin kimlikleriyle ilgili yasal sorunlar ortaya çıktı ve bugün Hollanda'dan "Philips Petroleum" , Paul Hogan ve Robert Banks resmi olarak " polipropilenin mucitleri " olarak kabul ediliyor . Polipropilen, selefi olan polietilene benzer , ancak ondan çok daha güçlüdür. Plastik şişe, plastik mobilya yapımında ve arabalarda kullanılır .

https://uskudaranadolu.org/konya-sibirya-kurdu-yavrulari/

1950'de polyester kullanıma girdi .

1953'te polikarbonat ilk olarak hem American General Electric (Daniel Fox tarafından) hem de Alman Bayer şirketi tarafından üretildi .

https://uskudaranadolu.org/konya-sibirya-kurdu/

1950'lerden bu yana, ambalaj ve inşaat endüstrisinde yalıtım malzemesi olarak polistirenin kullanımı Dow Chemicals tarafından önemli ölçüde genişletilmiştir .

https://uskudaranadolu.org/malatya-satilik-sibirya-kurdu/

60'lardan

1960 yılında, yüksek yoğunluklu polietilen plastik şişeler ilk olarak geleneksel cam içecek şişelerinin yerine ucuz ve yüksek kaliteli bir alternatif olarak tanıtıldı .

https://uskudaranadolu.org/malatya-sibirya-kurdu/

1965'te Cavalier ilk olarak DuPont Company tarafından tanıtıldı . Süvari, kimyager Stephanie Qualk tarafından geliştirildi . Qualk'ın çalıştığı grup , otomobillerin yakıt tüketiminden tasarruf etmeye yardımcı olacak lastiklerdeki metal elyafların yerine hafif bir yedek arıyordu . 

https://uskudaranadolu.org/satilik-sibirya-kurdu-fiyat/

Qualc , çelik liflerden çok hafif ve beş kat daha güçlü olan parafenilen ve traptalamid polimerleri geliştirdi . O zamana kadar hafif ancak çok zayıf lifler veren polimerleri işlediği sıcaklıkları değiştirdiğinde bir sonuca varıldı. Bulunan malzeme Cavalar olarak kaydedildi.[9]

https://uskudaranadolu.org/ordu-sibirya-kurdu-fiyatlari/

Kevlar özellikle bir savunucusu olarak, geniş bir bugün kullanılan kurşun geçirmez polis , iş eldivenleri, spor malzemeleri, köprüler, kablolar, lastikler , giyim, yangınla mücadele ve daha fazlası.

https://uskudaranadolu.org/osmaniye-sibirya-kurdu/

Çevre

Geri dönüşüm için plastik içme şişelerini toplamak için bir cihaz

Geri dönüşüm tesisine giden bir plastik atık toplama kamyonu

Postscript-viewer-shaded.pngGenişletilmiş değer - plastik geri dönüşümü

Geri dönüşüm için plastik ambalajlar

Plastik, çevreye verdiği zarar açısından sorunlu bir malzemedir. Bunun nedeni, çok yavaş bir oranda ayrışan bir madde olması ve ayrıca üretimi, kirletici maddelerin emisyonunu içermesidir . Sıradan plastiklerin özelliklerine benzer mekanik özelliklere sahip bir malzeme olan biyoplastiklerin kullanılması , bu sorunlara kısmi bir çözüm sunmaktadır.

https://uskudaranadolu.org/sakarya-sibirya-kurdu-fiyatlari/

21. yüzyılın başında birçok ülke plastik kullanımına ilişkin çeşitli kısıtlamalar ve düzenlemeler uygulamaya başladı .

Çöplerin İmhası

Plastik malzemeler dayanıklı oldukları ve çok yavaş ayrıştıkları için çevre açısından sorunludur. Bu fenomen, çöp dağları sorununa ve bunların imhası sorununa yol açar . Çöpleri atmak için bir çözüm olarak plastiğin yakılması söz konusu değildir, çünkü çoğu durumda zehirli gazlar açığa çıkarabilir.

1990'lara kadar geri dönüşüm programları dünya çapında kabul gördü. Termoplastik malzemeler geri dönüştürülebilir ve daha sonra kullanılabilir. Diğer plastik malzemelerin kullanımı daha sorunludur ve bu nedenle geri dönüşümü daha zordur.

https://uskudaranadolu.org/samsun-sibirya-kurdu/

Geri dönüşüm ciddi sorunlarla karşılaşır. En ciddi sorun, otomatik ayırmada var olan zorluktur ve sonuç olarak işlem pahalıdır. Her türden kaplar genellikle tek bir tür plastikten yapılırken, cep telefonları gibi diğer ürünler düzinelerce plastikten yapılmış çok sayıda küçük parça içerir. Ürünün fiyatı düşük olduğu için plastik geri dönüşümü ekonomik değildir.

https://uskudaranadolu.org/satilik-sibirya-kurdu-afyon/

Üretim

Bu maddelerin üretiminde karşılaşılan bir diğer sorun, yan ürün olarak büyük miktarda kimyasal kirleticilerdi .

Plastik Kirliliği

Postscript-viewer-shaded.pngGenişletilmiş değer - deniz atığı

Karada ve denizde birçok hayvan çeşitli şekillerde plastiği yerler: torbalar, artıklar ve plastik parçacıklar, strafor . Sonuç olarak mideleri tıkanır veya hasar görür ve bunun sonucunda açlık / zehirlenme / boğulma ve hatta ölüme bile ulaşabilirler. Yemek yemenin nedenleri farklıdır: yiyeceğe benzer bir şekil (deniz kaplumbağaları denizanasına benzedikleri için poşetleri yutarlar), ister plastik yiyecek kokusu isterse de kokusu ve yiyecek gibi görünmesi (sudaki strafor yosunları anımsatan bir koku geliştirir) kuşlar yer.

https://uskudaranadolu.org/satilik-sibirya-kurdu-ankara-sahibinden/

Plastik atığı kontaminasyona neden olmayacak şekilde bertaraf etme girişimleri karmaşık sorunlara yol açar. 21. yüzyılın başında konunun bilincinin artmasıyla bazı ülkeler plastik atıkları kabul etmek için diğer ülkelerden ödeme aldı. Çin , plastik atıkları kabul etme konusundaki istekliliği ile öne çıkan bir ülkeydi, ancak 21. yüzyılın ikinci on yılında da çevre kirliliği tehlikesiyle başa çıkmakta zorlandı ve bu ekonomi politikasını durdurdu. 2020'de New York Times , Amerikalı lobicilerin Kenya ve diğer Afrika ülkelerinin Amerika Birleşik Devletleri'nden büyük miktarda plastik atığı emeceği bir anlaşma başlatmaya çalıştıklarını ortaya koydu . 

https://uskudaranadolu.org/satilik-sibirya-kurdu-ankara-sahibinden/

O yıllarda Kenya, plastik kullanımını kısıtlayan nispeten katı yönetmelikleri geçti ve New York Times'ın ifşası Afrika'daki çevre örgütlerinin protestolarını kışkırttı.[10]

2019'da ülkeler arasında benzer şekilde taşınan plastik atıkların çoğu nehirlerde ve okyanuslarda sona erdi.[10]

2021'in başında Maldivler'de emsal teşkil eden bir hamle ile 2023'te yürürlüğe girmesi beklenen tek seferlik plastik kullanımının yasaklanmasına karar verildi . Karar, devletin uğraşmakta zorlandığı, her yıl bölge sakinleri ve turistler tarafından üretilen çok büyük miktarlardaki çöpler nedeniyle alındı

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ses ve Fiziksel zellikleri Nelerdir Elazig Merkez Kestel

Bilgisayar Nedir Gumushane Guneysu Esenler

Kitap ve karakterizasyonu Nedir Afyonkarahisar Bala Atasehir